Pages

zondag 19 augustus 2012

Hot Fish


Niet echt een return to form, maar wel een moment op na deze prachtige zomerdag het plezier van verse makreel kort te delen. Echt een hap voor bij recordwarmweer en koud bier. Veel minder 'pittig' dan je zou denken, maar genoeg om die prettige, lichte tongverlamming tot stand te brengen die rode peper zo typeert. Ook heel goed voor jou (als dat iets is wat je belangrijk vindt; vette vis, omega-3, enz., enz.) en je geldbuidel (EUR 2,50 voor zeg 400 g visvlees; kan niet echt beter). Gejat van Rick Stein trouwens, met enige aanpassingen (disclaimer, disclaimer).

Chili makreel met verse uichutney
(2 personen of een hongerige)

Ingrediënten

Voor de makreel:
- 2 hele makrelen (schoongemaakt, dus met kop, maar zonder ingewanden)
- 2 verse rode pepers
- 3 eetlepels sambal oelek
- 2 teentjes knoflook, gepeld
- 1 halve duim verse gember, geschild
- 1/2 eetlepel bruine suiker
- 6 kruidnagels, fijngestampt
- 4 eetlepels azijn
- theelepel zout
- zonnebloemolie

Voor de uitchutney:
- 1 rode ui, gepeld
- handjevol verse koriander
- 4 eetlepels azijn
- halve limoen
- theelepel zout



Bereiding

Hak de verse peper grof, evenals de knoflook en gember. Voeg toe aan een vijzel of een keukenmachientje, en vermaal, samen met de knoflook, suiker, zout, kruidnagels en azijn tot een dik, roodachtig mengsel. Voeg eventueel wat water toe om het vloeibaarder te maken. Het moet zo'n dikte hebben dat het goed op de vis blijft plakken (in het plaatje is het wat te los).

Was de makreel goed, droog, en snijd dan beide zijden drie keer in met een mes. Smeer het rode pepermengsel (de 'masala'; dit gerecht heeft een vaag Indiase oorsprong) over de vis heen, en vooral goed in de buikholte en de groeven die je gemaakt hebt. Laat een half uur staan.

Snijd in de tussentijd de rode ui door tweeën, en dan in dunne schijfjes. Doe er de azijn bij, pers er de limoen over heen en voeg het zout toe. Snijd de koriander grof en voeg ook toe. Meng en laat staan.

Breng een dikke brede pan tot een hoog vuur. Als de pan goed warm is, voeg vrij veel toe, totdat er een dunne laag over deze hele pan zit. Het idee is dat de vis straks licht frituurt. Voeg dan de vis voorzichtig toe aan de pan en bak op een hoog vuur voor ongeveer 6 minuten. Draai de vis om en bak nog eens 6 minuten. Je kan de vis onderwijl besprenkelen met de loeihete olie, zodat de huid knapperig wordt.

Dat is het. Dien de vis op, samen met de uichutney en een schijfje limoen (wat ik duidelijk niet had). Done.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten